Get Adobe Flash player

Szándéknyilatkozat

Hit éve

Facebook Like

Új Széchenyi Terv
Tehetséghidak
Határtalanul

Elérhetőségünk

telefon47 362780
47 362790

FAX47 561083


This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

3900 Szerencs Rákóczi út 100.


Alapítványok

Szerencs számítástechnika oktatásáért és diáksportjáért alapítvány
Adószáma: 18416888-1-05
-------------------------------
Szerencsi Tehetségekért Alapítvány
Adószáma: 18412444-1-05


2013 április 22 - A FÖLD NAPJA!

„ A természet kegyelmét ontja bőven:Plakátok-4
A fűben, virágban és a kőben .
Ó nincs a földön oly silány anyag,
Mely így vagy úgy ne szolgálná javad;
De nincs oly jó , melyben ne volna vész,
Ha balga módra vele visszaélsz."
                                                       ( Shakespeare )

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Április 22-én és az azt megelőző hétvégén világszerte sok programmal, számtalan ország ünnepli a Föld napját.


Az, hogy évente legalább egy nap tudatosan odafigyeljünk a Földünkre, és környezetünkre, egyre égetőbb szükség. „Soha ennyi ember nem élt még egy időben a Földön, és soha ilyen fejlett technológia nem állt még az ember rendelkezésére, hogy kizsákmányolja környezetét".
„A Föld véges erőforrásait a növekvő életszínvonal és a növekvő lélekszám egyaránt megterheli. 2012-ben a 7,1 milliárdos emberiség 1,5 Földnek megfelelő ökológiai kapacitást fogyasztott (azaz a jelenlegi fogyasztási szinten legfeljebb 4,7 milliárd ember élhetne bolygónk ökológiai határain belül). 2050-re a Föld népessége eléri a 9 milliárdot" .
Április 22-e az egyetlen olyan környezetvédelmi jeles nap, amit nem valamilyen világszervezet hozott létre, hanem alulról jövő kezdeményezéssel alakult, és mára az egyik legnagyobb világméretű környezeti mozgalommá vált .
1970-ben egy amerikai egyetemista – Denis Hayes – azután , hogy ismertté vált, nagy megmozdulást szervezett egyes növényvédő szerek ellen, amelyek a táplálékláncon át felhalmozódva beépülnek és károsítják az emberi szervezetet. Ezzel felhívta a figyelmet a szerek felelőtlen használata ellen. Neki és barátainak 25 millió amerikait sikerült az utcára vinnie. „Mindez jelentős szerepet játszott abban, hogy megalakult az első környezetvédelmi minisztérium – az amerikai EPA – és bevezették az első levegő- és víztisztasági törvényt" .

Húsz évvel később, Denis Hayes, látva, hogy nem változott semmi – sőt a túlfogyasztás tovább nőtt, a Földünket pedig egyre durvábban zsákmányoljuk ki – 1989-ben Kaliforniában létrehozta a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot. Innen havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját. Az elhivatott Denis Hayesnek köszönhetően több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak a felhívásra.Plakátok-7
Ami a Föld Napja lázat illeti: Magyarország sem maradt le, szinte az első volt, amely reagált: 1990-ben lelkes önkéntesek létrehozták a Föld Napja Alapítványt, ami a mai napig működik. „Az alapítvány önszerveződő cselekvésre buzdít: a háttérből 20 éve ötletekkel segíti a csoportokat, iskolákat, hogy tartalmas programokkal töltsék el ezt a napot".
„1990 óta minden évben kiadják a környezetvédelem bibliájának számító : A világ helyzete című könyvet. A kötet ismerteti az aktuális környezeti problémákat és javaslatokat ad, hogy mi magunk mit tehetünk a környezetünkért. A szeptemberben megjelenő idei kötet olyan súlyos tényeket tartalmaz, mint az a állítás, miszerint: már semmit nem tudunk tenni az éghajlatváltozás ellen, csak alkalmazkodni tudunk a felmelegedő világhoz".

Nagyon fontos a mindennapi apró környezetvédelem : a takarékos főzés (nagyanyáink birtokában voltak e tudásnak), a tudatos vásárlás, a takarítás vegyszerek nélkül és még sorolhatnánk. A környezetkímélő életmód nemcsak olcsóbb, hanem egészségesebb is.
Tény, hogy a Föld éghajlata melegszik, gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási jelenségek, ezért fontos a felkészülés az alkalmazkodásra: ebben segít a nonprofit Föld Napja Alapítvány, és nem csak a Föld napján.
(Forrás: MNO)

 Iskolánk tanulói ez alkalomból szebbnél szebb plakátokat, rajzokat készítettek. A felső tagozatos osztályok között Föld Napja Totót szerveztünk, amiről tájékoztatás később várható.